Tot een aantal jaren geleden was je een uitzondering wanneer je groene dakbedekking had. Sommige mensen hadden een schuurtje met een groen dak, een enkeling een woonhuis met een groen dak, maar het kwam niet veel voor. Tegenwoordig worden groene daken erg gestimuleerd. Dat heeft te maken met de aandacht voor klimaatverandering, hittestress en klimaatadaptatie. Groen wordt steeds belangrijker, zeker in de stad. Een groen dak brengt verkoeling, kan water opvangen en ziet er mooi uit. Het levert ook nog een bijdrage aan ecologie en biodiversiteit.

Een groen dak: waar begin je?

Het is goed om je te bedenken dat een groen dak aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Om te beginnen moet het dak vlak zijn of een beperkte hellingshoek hebben. Daarnaast moet het dak het extra gewicht kunnen dragen en moet het groene dak zo aangelegd kunnen worden dat je dak niet gaat lekken. Verder is de hoeveelheid (zon)licht op je groene dak van belang: de plantjes moeten wel kunnen groeien. Groene dakbedekking zijn tegenwoordig zo gewoon dat je de benodigdheden bij de bouwmarkt kunt kopen. Wanneer je dak een ideale ligging heeft en aan alle andere voorwaarden wordt voldaan, dan is het prima mogelijk om zelf je groene dak aan te leggen. Twijfel je over je kennis of heb je hoogtevrees, laat je dan adviseren of huur een bedrijf in om het aan te laten leggen.

Wat je verder nog moet weten over groene dakbedekking

Juist omdat een groene dakbedekking zo’n waardevolle bijdrage leveren aan het vergroenen van de leefomgeving, geven veel gemeentes subsidie om een groen dak aan te leggen. Ga dat na bij je eigen gemeente. De kosten van een sedumdak kun je ook terugverdienen door de besparing op je energiekosten die je gaat krijgen. Wanneer je een groen dak meteen bij de bouw van het huis aanbrengt gaat je dakbedekking een stuk langer mee. Breng je later een groen dak aan dan is dat effect kleiner, maar het is er nog wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *